OM j/80

Rolig segling i strikt entypsklass
J/80 är smart, enkel och mycket snabb. Entypsreglerna är konstruerade för att ge enkel, lättillgänglig segling med låga driftkostnader. J/80 är 8 x 2,5 m. Deplacementet är 1320 kg varav 48% är placerat i kölen vilket resulterar i en slutstyv och sjövärdig båt som är enkel att segla, och trots den relativt stora segelytan lätt att segla även i hård vind.

Maxvikten på besättningen är 338.6 kg vilket betyder 4-5 personer, båten kan dock enkelt seglas på 2. J/80an har ett i skrovet integrerat bogspröt varpå en 65 kvm gennaker halsas. J/80an planar vid ca 7-8 m/sek och i frisk vind är det inte ovanligt att man planar iväg i farter uppåt 18 knop på platt vatten. Fascinerande är att båten i dessa farter fortfarande är väldigt lättseglad och att man har full kontroll. Ofrivilliga gippar och pendlingar är historia, att segla i höga hastigheter är inte längre svårt.

deck

Internationell klass

Som J/80 seglare finns många möjligheter att segla internationellt. Det är mycket inspirerande att komma ut och segla: regattor med stora startfält, nya miljöer, tidvatten men främst kappseglandet och möta seglare från andra länder och umgås. Till följande regattor finns möjlighet att chartra båt lokalt:

Key West Race Week. Jworld Annapolis info@jworldannapolis.com hyr ut sina J/80
Spi Ouest – Frankrikes störta regatta med max 500 båtar. 2012 deltog 119 st J/80.
Cowes Week seglas årligen i augusti. Båtar brukar finnas att hyra. Kontakta crcsailing@aol.com
Dessutom finns självklart VM & EM. Meningen är att det ska arrangeras ett EM de år VM körs i USA. Vidare så har J/80 egen klass i Kieler Woche.

Har du ingen trailer så bör det finnas goda chanser att hyra/låna av någon annan, det är bara att annonsera på vår facebooksida eller kontakta styrelsen.

Kul att havskappsegla
Att segla Östersjömaran i J/80 var den bästa havskappseglingen jag gjort” säger Björn Wennerström, seglare med närmare 40 havskappseglingar bakom sig i diverse klasser. ”Otrolig känsla att med jib-top varva surfar och planing. Vi seglade ifrån allt.”

Strikt entyp är självklart roligast även på havet
Grymma seglingsupplevelser i Sveriges vanligt förekommande vindar
Billigaste sättet att segla Gotland Runt
Snabbt och enkelt att rodda om till/från offshore mode.

Enkelhet och låga driftkostnader
J80_riggadBåten har en mycket enkel däckslayout, generöst tilltagen sittbrunn och smidig hantering av gennakern vilket gör att den passar för såväl nybörjare som för mer erfarna seglare.

Dom strikta entypsreglerna eliminerar meck, J/80 seglare hinner segla mer.

Segelupsättningen är begränsad till en stor i dacron, rullfock i mylar och en gennaker, vilket håller nere driftkostnaderna. Storseglet och rullfocken måste förvaras på bommen och förstaget även på nätterna mellan seglingarna för enkelhetens skull, vilket gör att du gör klar båten för segling på under 5 minuter!

Den ergonomiska sittbrunnen är väl lämpad för dagsseglingar, det finns kojer så det går även att göra övernattningar.

Med trailer blir man helt oberoende av båtklubbarnas sjösättnings-/upptagningsdagar, med en liten kran kan man själv lyfta i och ur båten.